Zastava Zastava

Poomse

Poomse

Poomse ali formepredstavljajo pomemben del v skoraj vseh borilnih veščinah. To so posebno strukturirane demonstracijske borbe z namišljenimi nasprotniki, v katerih so prikazane obrambe in napadi med potekom borbe z večimi naspotniki iz vseh strani.
Obstajata dva zelo pomembna aspekta v formi, ki ju je potrebno upoštevati med vadbo, to sta fizični in duhovni. Duhovni aspekt se nanaša na stanje uma v času izvajanja fizičnih tehnik. Fizični aspekt pa pomeni na kakšen način se zvajajo tehnike, vzdržljivost, moč, hitronst in ravnotežje. Da bi imeli korist od vadbe v teh formah, morata biti oba aspekta v harmoniji.
V Taekwondo-ju obstajajo TAEGEUK in DAN forme. Taegeuk forme se vadijo pri napredovanju med Kupi (9.-1. Kup > Od belega do višjega rdečaga pasu), medtem ko Dan forme izvajajo tisti, ki imajo črni pas (1. – 10. Dan). Vse forme se morajo izvajati z maksimalno močjo in koncentracijo, kar se doseže s vstrajno vadbo.

Taegeuk FORME

TAEVelikost
GEUK - Večnost
Taegeuk je simbol, ki predstavlja načela nastanka. Obseg Taegeuk znaka simbolizira nekončnost, dva dela, rdeče in modro znotraj kroga simobolizira yin(negativen) in yang(pozitivan), ki se neprestano vrtita. Torej, Taegeuk je svetloba, ki je enotno bistvo vesolja in človeškega življenja in njegova brezmejnost pomeni energijo in izvor življenja. Yin in yang predstavljata razvoj vesolja in človeškega življenja in enost simetričnih polovic, kot tudi negativno in pozitivno, trdota in mehkoba, materialno in nematerialno.
Osem črtanih znakov (imenovanih Kwae) izven kroga je razporejenih tako, da so skladni s Taegeukom. Ena črta je yang in dve črti sta yin, oboje predstavlja ustvarjanje harmonije z osnovnimi načeli fenomena celotnega kozmosa. Taegeuk, neskončnost in yin-yang so trije elementri, ki sestavljajo trojico navedeno v »Samil Sinko«, Biblija korejskega naroda. Taegeuk predstavlja posebno orientalno filozofijo. Po tej filozofiji, Taegeuk nima oblike, nima začetka, nima konca ampak vse pride iz njega in on vsebuj vse.

Po stari zgodovinski knjigi, Sinsi Bonki, je okoli 35 let pred našim štetjem, živel Pokhui, Pet sin vladarja Hwan-ung Dinastije stare države iz Tongyi naroda, ta je prejel navodila iz nebes za uresničitev univerzalne resnice in z upoštevanjem le teh, lahko dobi osem preročnih znakov (Kwae-jev). Na koncu, se je to čez dolgo, dolgo zgodovino preneslo na King Mun-ja, Chou tsu-ja, Konfuci-ja in učitelja Kim Il bu, ter vseh potomcev Tongyi naroda. Učitelj Kim je na koncu dokončal današnji Taegeuk znak.
 


 
TAEGEUK IL JANG predstavlja simbol »KEON«, enega od 8 Kwae-nov (preročnih znakov), ki pomeni »nebo in svetloba«. Keon simbolizira začetek oblikovanja vseh stvari v univerzi.
Ta forma je sestavljena iz osnovnih gibanj in se odlikuje po enostavnosti izvedbe.
 


 
TAEGEUK YI JANG simbolizira »TAE«, enega od 8 preročnih znakov, ki pomeni »zadovoljstvo«, ki se nanaša na notranje moči in zunanjo nežnost uma. Med izvajanjem forme se vse izvaja nežno, a odločno.
 


 
TAEGEUK SAM JANG simbolizira »RA«, ki predstavlja »ogenj in sonce«. Ogenj daje svetlobo, toploto, entuziazem in upanje. Ta forma opogumi tistega, ki vadi, tako da si zgradi smisel za pravičnost in vztrajnost pri vadbi. Zato se morajo vsi gibi izvajati živahno in z večjo vnemo.
 


 
TAEGEUK SA JANG simbolizira »JIN«, ki predstavlja »grom«. Ta znak pomeni veliko moč in dostojanstvo. Ljudje se bojijo grmenja in strel. Principi Jin-a predlagajo na to, da se mora ostati mirno in pogumno in da ko smo soočeni z nevarnostjo in strahom, se bo pojavilo modro nebo in sončna svetloba. Med izvajanjem te forme je potrebno pokazati miren um in hrabro držo.
 


 
TAEGEUK OH JANG simbolizira »SEON«, ki predstavlja »veter«, to pomeni veliko moč in umerjenost, prav tako je lahko veter včasih močan kot tornado in drugič čisto umirjen kot spomladni vetrič. Veter simbolizira mir uma. Vadbo je treba izvajati nežno, umirjeno in ponosno, nato pa močno in hitro.
 


 
TAEGEUK YUK JANG simbolizira »KAM«, ki predstavlja »vodo«, to pomeni neprekinjen tok in mehkoba.
 


 
TAEGEUK CHIL JANG simbolizira »KAN«, ki predstavlja »planino«, to pomeni razmišljanje in čvrstost.
  
TAEGEUK PAL CHANG simbolizira »KON«, ki predstavlja »YIN« in »zemljo«, kar pomeni »ukoreninjen« in »naselitev«, tako kot »začetek in konec«. Ta je zadnja od 8 TAEGEUK form.
  
KORYO simbolizira »SEONBAE«, to pomeni »učen človek«, katerega karakteristika je močan borilni duh, kakor tudi duh naučenega in preprostega človeka. Smer forme predstavlja kitajsko črko, ki pomeni »seonbae« ali »seonbi«, kar v korejščini pomeni naučen človek ali človek z vrlinami.
  
KEUMGANG, ki pomeni »diamant«, predstavlja »čvrstost« in »globoko razmišljanje«. Ime prihaja od planine Keumgang na korejskem polotoku, ki predstavlja nacionalni duh in »Keumgang Yeoksa« (Keumgang bojevnik), ki predstavlja najmočnejšega bojevnika. Smer te forme je tudi kitajska črka. Gibanje mora biti močno in uravnoteženo, kot se spodobi za črni pas.
 


 
TAEBEAK je ime planine, ki pomeni »svetla planina«, kjer je Tangun, ustanovitelj korejskega naroda, vladal zemlji. Svetla planina simbolizira svetlost duše in Tangunovo misel človeške ideje »hongik ingan«. Smer forme je kitajska črka, ki simbolizira most med nebom in zemljo.
 


 
PYONGWON pomeni območje, ki je ustvarilo prostorno zemljo. Je izvor življenja za vsa bitja in polje na katerem človek živi. Ta forma je zasnovana na ideji mira in borbe, zaradi izvora in uporabe. Smer forme predstavlja nastalo in transformirano povrsino.
 


 
SIPJIN izhaja iz »10 dolgoživosti«, kar pomeni, da obstaja 10 stvari, ki imajo dolgo življenje, te so: sonce, luna, planina, voda, kamen, želišče večne mladosti, želva, jelen in labod, od katerih sta 2 nebesni telesi, 3 naravni viri, 2 rastlini in 3 živali, ki ponujajo ljudem vero, upanje in ljubezen. Forma Sipjin simbolizira te stvari. Smer te forme je kitajska črka v znaku 10, kar predstavlja neskončni seštevek decimalnega sistema in neprekinjen razvoj.
 


 
JITAE pomeni človek, ki stoji z obema stopaloma na zemlji in gleda v nebo. Človek na zemlji predstavlja način borbe za človekovo življenje. Zaradi tega forma simbolizira različne aspekte človekove borbe za obstanek. Smer forme predstavlja človeka, ki stoji na zemlji in se želi povzvišati v nebo.
 


 
CHONKWON pomeni »nebeško moč«. Ljudje so uporabljali ime nebesa za vse svoje zemeljske oblike in pomene, saj so se bali nebeške moči. Pred 4000 leti je ime ustanovitelja korejskega naroda »Hwanin« pomenilo »nebeški kralj«. Verjame se, da je on zasnoval »nebeško« mesto poleg »nebeškega« morja in planine, iz tega izvira Taekwondo. Chonkwon je baziran na takšnem razmišljanju.
Karakteristike gibanja v tej formi so veliki gibi in nežno krčenje rok med izvajanje, kar simbolizira velikost Chonkwon mišljenja. Smer forme »T« simbolizira človeka, ki se spušča z neba.
 


 
HANSU pomeni »voda«, ki je izvor substanc in ki čuva življenje. Hansu simbolizira rojstvo življenja in rast, moč in šibkost, kaos in harmonija. Beseda »han« ima dosti pomenov: množica, velikost, dolžina, enakost in celo nebo nad vsem.
Gibanja morajo biti izvedena umirjeno kot voda, ampak neprekinjeno kot kaplice vode, ki se zbirajo, da bi oblikovale ocean. Smer te forme simbolizira kitajsko črko, ki označuje vodo.
 


 
ILYEO predstavlja misel Winhyo-ja, enega velikih budističnih svetnikov iz dinastije Silla, ki je znan po svojih mišljenih, da sta duh in telo eno. Pommse Ilyeo predstavlja harmonizacijo duha in telesa, kar je smisel borilne veščine. S tem bi se naj končalo dolgo treniranje Taekwondo-ja.
Zadne gibanje, obedve pesti pred brado, simbolizira enotnost, tako da steče duševna energija v telo. Smer forme simbolizira budistični znak, spomin na Wonyo-ja.